Autopůjčovna Olomouc
30.09.2021

Zpětná zrcátka hrají významnou roli v oblasti bezpečnosti a doby, kdy ještě automobily zrcátka neměly, jsou naštěstí dávno pryč. Zpětná zrcátka patří mezi neodmyslitelnou součást každého motorového vozidla. Řidiči slouží k lepší a hlavně bezpečnější orientaci v provozu, aniž by se musel kamkoliv ohlížet. Aby v zrcátkách bylo vidět vše potřebné, je nezbytné je správně nastavit.

Zpětná zrcátka se poprvé objevila na počátku minulého století, přesněji v roce 1906, kdy je jeden z tehdejších technologických magazínů prezentoval jako vhodný bezpečnostní prvek pro automobily s uzavřenou karoserií. O pár let později se zpětná zrcátka začala používat i při závodech.

Autopůjčovna Olomouc

Nejprve nastavte sedačku

Než začnete hýbat se zrcátky, nejdřív byste měli seřídit sedačku tak, aby vám byla pohodlná, dostali jste na pedály a volant (nohy i ruce by měly být lehce pokrčené). Poté, co nastavíte sedačku, překontrolujte a případně seřiďte bezpečnostní pás.

Seřízení bočních zrcátek

Usaďte se do sedačky a zaujměte svoji běžnou řidičskou pozici. Ve správně nastavených bočních zrcátkách byste měli mít co největší přehled o situaci kolem vás. Rozhodně nemějte zrcátka naklopená příliš vysoko ani nízko (pohled do nebe nebo na zem vám k ničemu nebude). Zrcátka by neměla zobrazovat ani velkou část boku vašeho auta, pouze byste měli vidět jeho okraj pro snazší orientaci. V případě, jste-li na auto zvyklí, můžete zrcátko vyklonit víc do silnice, čímž minimalizujete mrtvý úhel. Výrobci aut se snaží řidiči mrtvý úhel co nejvíce eliminovat (zvukovou nebo světelnou signalizací, pokud se v mrtvém úhlu nachází jiné vozidlo). Pro ještě lepší nastavení levého zrcátka se vykloňte a hlavu opřete o sklo, pro nastavení pravého zrcátka se vykloňte nad středový panel (docílíte tak téměř nulového mrtvého úhlu).

Nabízí-li váš vůz dvojí nastavení bočních zrcátek, pak lze druhou polohu využít pro parkování a zrcátka sklopit, abyste měli lepší přehled a kontrolu nad vozem.

Seřízení vnitřního/středového zrcátka

Neméně důležité a řidiči často podceňované je středové zpětné zrcátko. To byste měli seřídit do polohy, ve které uvidíte co možná největší plochu zadního okénka. Před seřizováním doporučujeme zasunout prostřední hlavovou opěrku v druhé řadě sedadel, přes kterou byste měli zkreslený výhled.